Bind räntan på lånet

Riksbanken börjar höja sin ränta om ett år.

Det är den prognos som SBAB gör och den ligger i linje med Riksbankens egen prognos.

Boräntor bundna på tremånader kommer att ligga på fem procent om tre år, spår SBAB.

SBAB räknar med att Riksbanken inleder sina höjningar under hösten 2014 och sedan höjer med 0,25 procentenheter varje kvartal. Det betyder att styrräntan når 1,25 procent i slutet av 2014, 2,25 procent i slutet av 2015 och 3,25 procent i slutet av 2016.

5 procent 2016
När styrräntan stiger så stiger även tremånaders-bolåneräntan. I dag ligger SBAB på cirka 3 procent för ett tremånaderslån. SBAB-prognosen är att tremånadersräntan når nästan 5 procent i slutet av 2015 och 5,5 procent i slutet av 2016 där den sedan får ligga kvar.

Prissättningen på räntemarknaden visar att marknadsaktörerna tror att första höjningen kommer redan sommaren 2014, skriver SBAB i det färska numret av deras Boräntenytt.

SBAB: Bind räntan på längre tid
SBAB tror att de korta boräntorna kommer att vara högre än var de längre boräntorna är nu. Banken rekommenderar därför att man binder sin ränta.

”Om vi får rätt prognoser och kalkyler så kommer den genomsnittliga tremånadersräntan att vara upp till 0,8 procentenheter högre under bindningstiden än de vad de bundna räntorna är i dagsläget. Ju längre räntebindningstid desto större skillnad. Våra ränteprognoser talar således för att bolåntagaren bör ha en större del av lånet placerat på långa räntebindningstider”, skriver SBAB.
.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.