Bolån

Bolån är ett av de vanligaste lånen som tas i Sverige då det inte är många personer som kan betala en hel bostad ur egen ficka. Ett bolån kan innebära att man lånar pengar för att köpa en villa, ett radhus, en lägenhet eller någon annan form av bostad. Det är väldigt individuellt hur ett bolån ska läggas upp och planeras och därför finns inga exakta råd på hur man ”bör göra” när man ska ta ett bostadslån. Vi på Låno har dock sammanställt en del information med tips på olika saker man bör tänka på.

Räntor bolån

Aktuella bolåneräntor är det som är mest intressant när det kommer till att bestämma vilken bank man ska ta bolånet hos. Beroende på hur lång tid man väljer att lägga lånet så finns det olika räntor som styr vad det är man ska betala varje månad i räntekostnader. Man kan själv välja sedan om man vill ha rörlig ränta eller fast ränta – alternativt en blandning av rörligt och fast (hybrid ränta). Det går inte riktigt att säga vilket som är ”bäst” men utifrån din situation kan du troligen komma fram till vad du tycker är bäst. Om du har en begränsad eller något ansträngd ekonomi så är det bäst att välja fast ränta då man helt enkelt vet vad det är man ska betala varje månad. Är det så att man vet att man har en del pengar att röra sig med så är rörlig ränta bäst då det inte är lika ”dyrt” med rörlig i de flesta fallen. Se även bolan.nu för aktuella bolåneräntor.

Skattereduktion bolån

Ett bolån där du betalar ränteavgifter till banken är avdragsgillt i din skattedeklaration vilket innebär att du får tillbaka ungefär en tredjedel av det du betalar i ränteavgifter till banken vid skatteåterbäringen. Om du t.ex. betalar 5000 kr i ränta i månaden för ett bolån till banken så blir det totalt 60’000 kr på ett helt år. När du sedan deklarerar så tar du med detta och tillbaka får du 30% som är din reduktion. I detta exempel är 30% på 60’000 kr hela 18’000 kr – vilket är väldigt mycket.

Jämföra bolån

För att kunna avgöra vilken bank som har bäst ränta på bolån just nu så måste man använda sig av en källa som är uppdaterad till dagens datum. På Låno så har vi en tabell på räntor för olika löptider för mängder av olika banker som du helt enkelt kan titta på för att göra din bedömning om vilken bank som har lägst ränta just nu. Att jämföra bolåneräntor och känna att man gjort en bra jämförelse innan man genomför ett bolån är viktigt. Se vår tabell för boräntor just nu.