Bolånemarknaden

Finansinspektionens årliga bolåneundersökning bekräftar att bolånetaket fortsätter att fungera, detta måste jag ju säga låter lovande eller vad säger ni?

Få hushåll tar lån över taket, med begreppet över taket menar man mer än 85 % av marknadsvärdet. För er som inte hört uttrycket ”bolånetaket”, här kommer en väldigt kort historik.

I oktober 2010 infördes en bestämmelse om att man högst får låna 85 % av fastighetens värde. Detta bestämdes av Finansinspektionen i syfte att dämpa prisutvecklingen på bostäder. Tidigare förekom på bostadsmarknaden i vissa fall en total belåning på upp till 95–100 % av marknadsvärdet.

Det har även gjorts undersökningar som visar på att hushåll med belåning över taket amorterar och hela nio av tio hushåll amorterar på lån över 75 % belåningsgrad.

Faktum är att det idag bara är ca 11 % som tar lån över taket, detta är en stor förbättring jämfört med en bra bit bakåt i tiden då det var väldigt ”inne” att låna pengar.

De två senaste åren och särskilt under 2009 vad jag hört så har mönstret ändrats. Efterfrågan på bolån med kortaste bindningstid har ökat på alla håll och kanter, i storstäder, små städer, bland yngre, medelålders och äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.