dumpa bundna lånet

Ett nytt lagförslag gör att man i många fall kan hoppa mellan bundna räntekontrakt – utan att det kostar. ”Jag tror att bankerna kommer att sätta i halsen när de ser det här”, säger Stefan Yard som är professor i företagsekonomi.

Den som har bundna lån och råkar ut för arbetslöshet, skilsmässa eller något annat i livet har många gånger överraskats av en stor kostnad när lånen ska lösas. Dyrast var det under finanskrisen.

Orsaken är att den så kallade jämförelseräntan, som baseras på statsobligationsräntan, sjönk drastiskt, samtidigt som banksystemet var stressat och bostadsräntorna låg kvar på höga nivåer. Att lösa ett bundet bostadslån kunde då kosta hundratusentals kronor.

I dag har stressen avtagit och statobligationsräntorna stigit, men fortfarande är det förenat med en kännbar kostnad att bryta ett bundet låneavtal. Kostnaden landar snabbt på femsiffriga belopp (se faktaruta).

Det här vill finansmarknadsminister Peter Norman ändra på och i flera utspel i media har han utlovat att det ska bli lättare att byta bank.

”Det kommer att bli enklare och billigare för konsumenten”, sa han exempelvis till TT tidigt i höstas.

I fredags landade slutligen ett nytt förslag från regeringen. Som di.se avslöjade redan för ett par månader sedan innebär förslaget att jämförelseräntan ändras till bostadsobligationsräntan. Men en överraskning i förslaget är att påslaget på jämförelseräntan höjs från 1 till 1,5 procentenheter. Sammantaget ritar det här helt om spelplanen för banker och bolåntagare.

Att lösa ett lån kommer inte att kosta någonting – utom vid stora räntefall. Det gäller på löptider från tre år och uppåt vid dagens nivå på bostadsobligationsräntor om man gör antagandet att låneräntorna är oförändrade. Den som har bundit sin ränta kan under dessa villkor samtidigt fortsätta jaga bättre villkor eller förhandla om räntan i takt med att marknadsräntorna sjunker.

”Det kommer att bli så att man sällan tar några risker om man binder”, säger Stefan Yard och pekar på att det finns risk för att förslaget uppmuntrar spekulativ förtidsinlösen.

Att förhandla om sin bundna ränta kan till och med vara att rekommendera. Då förhandlar man samtidigt bort den sista risken för att behöva betala den ränteskillnadsersättning som uppstår vid stora räntefall.

”Det blir väl logiken”, säger Stefan Yard.

Äta kakan och ha den kvar, med andra ord.

”Jag tror att bankerna kommer att sätta i halsen när de ser det här”, säger Stefan Yard.

Förslaget kan tidigast träda i kraft den 1 juli 2014. För avtal som sluts innan dess gäller de gamla reglerna. Efter sommaren går remisstiden ut för förslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.